Låna pengar utan kreditprövning och utan UC

Många tror att UC är en benämning på kreditprövning men så är inte fallet. UC är en förkortning för Upplysningscentralen AB vilket är den ledande aktören inom kreditinformation i Sverige. UC AB ägs av Sveriges sex största affärsbanker och säljer kreditinformation till både företag och privatpersoner. UC har blivit så gott som synonymt med kreditupplysning då majoriteten av bankerna samt ett flertal andra långivare använder UC för sin kreditinformation.

Med sms lån är det fullt möjligt att låna utan UC. Du kan låna upp till 10 000 kronor, i vissa fall 20 000 kr, men över dessa summor finns inte många ”snabbalternativ”. I praktiken är det dock omöjligt att låna utan att en kreditprövning görs. Detta gäller alltså även för smslån (UC och kreditupplysning är som sagt inte samma sak). Alla långivare, oavsett om det gäller sms lån, privatlån eller bolån har enligt konsumentkreditlagen skyldighet att göra en kreditprövning.

bild på smslån

Om du letar efter ett kreditbolag som inte använder sig av Upplysningscentralen kan du läsa vidare om detta hos Sverigekredit. Att ansöka om smslån utan UCs inblandning kan antingen grunda sig i att du:

1.    Tidigare har ansökt om flera lån där kreditupplysning skett genom UC och du har blivit nekad, eller att du:
2.    Redan har ett flertal skulder och lån registrerade hos Upplysningscentralen.

Det första syftet är, enligt oss, ett sundare syfte att låna pengar utan UCs inblandning. I det fall du vill undvika UC för att långivare inte ska se befintliga låneansökningar och skulder är det en dålig anledning. Om du redan har skulder du inte kan betala tillbaka är smslån inget för dig och kommer enbart att förvärra situationen.

Vårt råd till: Avstå från att långa pengar utan kreditprövning från UC om syftet är att kringgå det faktum att du har en befintlig mängd skulder registrerade hos dem och tänk till ett varv extra på om du verkligen behöver låna pengar eller om det räcker att skära ner på onödiga vardagsutgifter.

Läs mer om oss här