SMSlån utan kreditprövning och utan UC

Många tror att UC är en benämning på kreditprövning men så är inte fallet. UC är en förkortning för Upplysningscentralen AB vilket är den ledande aktören inom kreditinformation i Sverige. UC AB ägs av Sveriges sex största affärsbanker och säljer kreditinformation till både företag och privatpersoner. UC har blivit så gott som synonymt med kreditupplysning då majoriteten av bankerna samt ett flertal andra långivare använder UC för sin kreditinformation.

Med sms lån är det fullt möjligt att låna utan UC. Du kan låna upp till 10 000 kronor, i vissa fall 20 000 kr, men över dessa summor finns inte många ”snabbalternativ”. I praktiken är det dock omöjligt att låna utan att en kreditprövning görs. Detta gäller alltså även för smslån (UC och kreditupplysning är som sagt inte samma sak). Alla långivare, oavsett om det gäller sms lån, privatlån eller bolån har enligt konsumentkreditlagen skyldighet att göra en kreditprövning.

bild på smslån

Om du letar efter ett kreditbolag som inte använder sig av Upplysningscentralen kan du läsa vidare om detta hos Sverigekredit. Att ansöka om smslån utan UCs inblandning kan antingen grunda sig i att du:

1.    Tidigare har ansökt om flera lån där kreditupplysning skett genom UC och du har blivit nekad, eller att du:
2.    Redan har ett flertal skulder och lån registrerade hos Upplysningscentralen.

Det första syftet är, enligt oss, ett sundare syfte att låna pengar utan UCs inblandning. I det fall du vill undvika UC för att långivare inte ska se befintliga låneansökningar och skulder är det en dålig anledning. Om du redan har skulder du inte kan betala tillbaka är smslån inget för dig och kommer enbart att förvärra situationen.

Vårt råd till: Avstå från att långa pengar utan kreditprövning från UC om syftet är att kringgå det faktum att du har en befintlig mängd skulder registrerade hos dem och tänk till ett varv extra på om du verkligen behöver låna pengar eller om det räcker att skära ner på onödiga vardagsutgifter.

Läs mer om oss här

För- och nackdelar med lån utan kreditupplysning

Behöver du ta ett lån men vill göra det utan att en kreditupplysning görs på dig kan det vara bra att veta att någon typ av kreditupplysning alltid görs men däremot inte nödvändigtvis utav upplysningscentralen (UC) som bara är ett utav många företag som gör kreditbedömningar.

Låna utan kreditupplysning hos UC – Fördelar

Din låneansökan registreras inte hos Upplysningscentralen.

Ingen registrerad låneansökan hos UC som kan påverka din möjlighet att beviljas större lån längre fram.

Vid tecknande av till exempel mobilabonnemang görs alltid en UC-förfrågning och ofta vid tecknande av ett hyreskontrakt. I en sådan situation är det bra om det inte finns ingen låneansökan registrerad på dig hos upplysningscentralen.

Kreditupplysningar via andra aktörer sker oberoende av varandra och de har inte insyn i varandras register. Detta innebär att du kan få lån hos flera banker om de använder en annan aktör om du skulle behöva detta.

Lån utan kreditupplysning hos UC – Nackdelar

Beroende på långivare kan ditt lån bli på maximalt 40 000 kr.

Hamnar du i en situation där du behöver flera små-lån för att täcka dina behov påverkar detta din totala kostnad negativt.