Riksbanken har nyligen utfärdat en ny ränteprognos där de förutspår att reporäntan inte behöver höjas förrän andra halvåret 2024. Detta skulle innebära att räntorna på bolån och privatlån kan förbli relativt låga trots en inflationstakt på 4,1 procent i Sverige. Medan detta kan verka som positivt nyheter för många hushåll som önskar ta ett bolån, är det viktigt att undersöka eventuella negativa konsekvenser av låga räntor. En av de största oroarna är möjligheten att en bostadsbubbla skulle skapas. Men vad innebär detta för svenska fastighetsmarknaden och vad betyder det för hushåll som önskar ta ett bolån?

Enligt flera experter talar det för att räntorna på både bolån och privatlån kan förbli låga trots inflation. 

– Ränteförändringar har större påverkan på kostnaden för bolån än på privatlån, säger Sharon Lavie, Lendos sparekonom.

Riksbanken har kommit med en ny ränteprognos där de förutspår att reporäntan inte behöver höjas förrän andra halvåret 2024. Reporäntan ligger idag på noll procent, vilket gör att räntorna på både bolån och privatlån kan förbli relativt låga trots en inflationstakt på 4,1 procent i Sverige. 

– Bolånen är mer känsliga för ränteförändringar än privatlån, då lånebeloppen är så mycket större. En procents höjning av boräntan kan bli en fördubbling av kostnaden, medan det innebär en mindre höjning på ett privatlån där lånebeloppet är så mycket lägre, säger Sharon Lavie. 

Enligt Riksbanken kommer inflationen i Sverige att falla tillbaka nu när elpriser och bränslepriser börjat gå ner igen. Det som kan sätta fart på inflationen är möjligen löner och det höga trycket i svensk ekonomi. SBAB:s och SEB:s prognos är att reporäntan kan behöva höjas tidigare än vad Riksbanken spår, de tror att en höjning kan komma om ett år. 

– Just nu är inflationen hög till följd av höga energiprisökningar, men vi tror inte att det kommer att vara så längre fram. Redan mot slutet av året tror vi att inflationen kommer att ligga under vårt inflationsmål på två procent, säger Stefan Ingves till Expressen.

Flera banker har redan höjt sina boräntor och många svenskar har bundit sina bolån. Trots Riksbankens prognos kan det vara värt att fundera på att binda räntorna om man har små marginaler i sin ekonomi. Enligt experterna är det svårt att ge ett generellt råd om man ska ligga kvar på rörligt eller om det är bättre att välja bundna räntor. Skulle räntan gå upp är det rörliga räntor som påverkas mest. 

– Det är fortfarande ganska små skillnader mellan rörliga och bundna räntor, det kan vara värt att gardera sig genom att binda lånen om du har små marginaler, säger Sharon Lavie. 

Tänk dock på att aldrig binda lånet längre än du planerar att bo i bostaden. Om du ska lösa ett bundet lån kommer du att få betala ränteskillnadsersättning till banken. 

– En bra taktik kan också vara att spara en buffert eller amortera extra nu när räntan är så låg, det gäller både bolån och privatlån, säger Sharon Lavie. 

Summering

Riksbanken har gått ut med en prognos om att reporäntan inte kommer att höjas förrän andra halvåret 2024. Detta skulle innebära att räntorna på bolån och privatlån kan förbli låga i flera år. Artikeln undersöker effekterna av låga räntor, både positiva och negativa, för svenska hushåll och företag. Positiva effekter kan vara billigare lån och ökade investeringar, medan negativa effekter kan vara oro för bostadsbubblor och svårigheter för pensionärer att få bra avkastning på sina besparingar. Artikeln påpekar också att det är svårt att ge ett generellt råd om man ska välja rörlig eller bunden ränta på sina bolån eller privatlån.

Via Lendo blogg

Besök Lendo