Öka dina chanser till lån med en medsökande

Om du funderar på att ta ett lån men är osäker på om du kan vara ensam låntagare kan det vara bra att ha en medsökande. Om du och en annan person till exempel ska köpa ett hus tillsammans kan ni överväga att ta ett lån. Om du vill öka dina chanser att få ett lån kan du överväga att lägga till en medsökande. Här är vad du behöver veta innan du tar steget.

Medsökande som säkerhet

I de flesta fall behöver du ingen medsökande för mindre lån. Men om du lånar en större summa kan en medsökande göra att du får bättre lånevillkor, t.ex. lägre ränta eller längre återbetalningstid. För långivarna innebär en medsökande en extra säkerhet för lånet.

Medsökande till lån

När du ansöker om ett lån tillsammans med en medsökande kommer långivaren att jämföra era båda inkomster, vilket ökar sannolikheten för att ni får ett godkännande. Det är mer sannolikt att gifta par eller sambor ansöker om ett lån tillsammans. En förälder kan i vissa situationer vara medlåntagare till ett vuxet barn.

Att ha en medsökande ökar avsevärt chansen att få lånet godkänt eftersom långivaren ser det som att två personer hålls ansvariga i stället för bara en.

Exempel på när medsökande kan vara bra:

  • Om du har låga eller ojämna inkomster,
  • Om du har en betalningsanmärkning
  • Om det är ett stort lån du tänkt ansöka om

Vad ska en medsökande tänka på?

Som medsökande måste du vara medveten om att det är du som ansvarar för lånet. Du kommer att vara skyldig att betala tillbaka om den huvudsökandes ekonomiska situation försämras eller om han eller hon inte kan göra det.

Varje person, både huvudsökande och medsökande, har fullt betalningsansvar vilket betyder att du som medsökande alltså inte bara behöver betala halva summan om något skulle hända.

Kreditupplysningar

Om du ansöker om ett lån tillsammans med någon annan gör banker och långivare alltid en kreditupplysning på både huvudsökande och medsökande. Om lånet beviljas kommer det att registreras som en kredit för båda. Om du dock redan har ansökt om lånet själv och vill lägga till någon senare kan du göra det inom fem dagar. I detta fall kommer de bara att använda din befintliga kreditupplysning för huvudsökanden och göra en ny för den person du lägger till.

Vem kan vara medsökande till ett lån?

Banker och långivare har olika sätt att värdera medsökande. Förhållandet mellan huvudsökande och medsökande är mycket viktigt för många banker – vanligtvis föredrar de en partner eller familjemedlem. Vissa långivare kräver till och med att medsökanden bor på samma adress som huvudsökanden.

För andra långivare spelar det ingen roll om låntagaren och medsökanden befinner sig i samma land. Detta innebär att du i vissa fall kan ha en vän som medsökande.

För att utvärdera en medsökande tittar långivarna inte bara på deras förmåga att betala tillbaka lånet och deras kreditvärdighet, utan även på förhållandet mellan den huvudsökande och medsökande. Ofta innebär en medsökande att det finns en högre inkomst och bättre kreditvärdighet, vilket gör att långivaren kan erbjuda mer förmånliga lånevillkor.

Sms lån tips kan du jämföra olika lånebolag, hitta ett lån som passar dig!

Gina Bergqvist är en bloggare inom lån och finans. Hon har flera års erfarenhet av branschen och har etablerat sig som en källa till expertis. Gina skriver om ekonomiska frågor som bostadsköp, låneförhandlingar, sparande och investeringar för att hjälpa sina läsare att förstå grunderna i finansiell planering samt de strategier som krävs för att maximera pensionssparandet.