Bra att veta när du lånar till fritidshus
Två typer av fritidshus
När man pratar om fritidshus brukar man dela in äganderätten i två typer: fri- och hyresrätt. Om du köper ett fritidshus på en tomt med äganderätt äger du både marken och byggnaderna. Om fastigheten däremot ligger på arrenderad mark har du bara äganderätten till byggnaderna – inte till själva marken. I det senare fallet kallas det för arrenderätt eftersom du i huvudsak leasar eller hyr från markägaren under en längre tidsperiod.
Låna till fritidshus
Lånevillkoren för ett fritidshus beror på om marken som det byggs på är arrenderad eller fri. Om det är en tomt med äganderätt kan du ställa fastigheten som säkerhet för ett lån på upp till 85 % av dess värde. Du måste ha 15 % av köpeskillingen i kontanter som deposition. Om du i stället tar ett privatlån kan du låna tillräckligt mycket för att täcka hela beloppet eller bara låna för insättningen.
Om du vill köpa ett hus med hyresrätt kommer de flesta traditionella långivare troligen inte att ge dig ett lån för det eftersom de betraktar sådana hus som fritidshus. Det finns dock många fördelar med att äga ett sådant: de är vanligtvis mycket billigare och läget är ofta utmärkt (t.ex. mark vid en sjö). Om du vill finansiera ditt drömsemesterhus kan ett lån vara det bästa alternativet.
Låna till fritidshus utan kontantinsats
Du kan säkert låna pengar för kontantinsatsen och för själva semesterbostaden. På Smslån Tips förmedlar vi privatlån utan säkerhet för ditt fritidshus. Så oavsett om du vill köpa ett nytt fritidshus eller renovera det du har kan vi hjälpa dig att finansiera det på ett överkomligt sätt.
Vad blir räntan om jag lånar till ett fritidshus?
Räntesatsen bestäms av flera faktorer, bland annat det belopp du vill låna och din beräknade återbetalningsförmåga. Eftersom det inte krävs någon säkerhet är lånets riskbenägenhet – och därmed din inkomst – en viktig faktor. Andra aspekter av din ekonomiska situation beaktas också. Ansökningsprocessen är snabb och enkel, och du kanlåna upp till 600 000 kronor!
Kan jag ha en medlåntagare?
Sannolikheten att få ett lån för ett fritidshus är betydligt större när det finns två sökande.
Att tänka på innan du köper fritidshus
Innan du köper ditt drömsemesterhus ska du sätta dig ner och fundera på om du verkligen har råd med det. När du väl räknar in amorteringarna (om du lånar för att finansiera köpet) och andra oväntade kostnader för underhåll och skötsel är det kanske inte så klokt att äga ett fritidshus trots allt. Se till att låta en professionell besiktningsman kontrollera både själva fastighetens skick och eventuella utestående krav på zonindelning eller tillstånd innan du lägger ett bud på huset.
Tips om du ska köpa ett fritidshus
1. Se till att du ser hela utbudet
Många är inte medvetna om att inte alla bostäder annonseras på den öppna marknaden. En del säljare väljer att endast visas på mäklarens webbplats medan andra föredrar att det står “snart säljs”
2. Tänk igenom allt väldigt noga
Det är lätt att drömma om att äga en stuga, särskilt under en pandemi. Men det är viktigt att använda sig av logik när man gör ett så stort köp. Har du tänkt på detta beslut i månader eller är det något som kom upp nyligen? Ett fritidshus kostar mycket i form av pengar och tid, har du tänkt på det? Och på en skala från ett till tio, hur händig är du med verktyg och reparationer? Om du är osäker på om köp är rätt för dig kan du överväga att hyra ett fritidshus först.
3. Ha en tydlig budget
Om du funderar på att köpa ett fritidshus är det viktigt att tänka på att du har mer än bara lånet att betala. Det finns också ytterligare kostnader som försäkring, sophämtning och uppvärmning. Se till att ta med dessa i din budget innan du börjar budgivningen.
4. Kompromissa
Tänk på dina högsta prioriteringar. Är det att vara nära vatten, att ha ett stort hus eller att bo i en pittoresk stad? Om du har en bil och inte har något emot att resa kan du kanske hitta ditt drömhem längre bort från där du bor nu. Dessutom, om det viktigaste är att äga en fastighet vid en sjö, kanske det är okej att själva huset inte är perfekt. Ju öppnare du är när det gäller vad du letar efter, desto mindre konkurrens kommer det att finnas och därmed bättre chanser att hitta något som liknar (eller är) ditt drömhus i hög grad!
5. Se till att du lär känna området
Om du funderar på att köpa ett fritidshus utanför ditt vanliga område bör du bekanta dig med området innan du fattar några beslut. Du kommer inte att tillbringa lika mycket tid där som i din primära bostad, men det betyder inte att du vill ha överraskningar. Gör lite efterforskningar i förväg och ta reda på viktiga detaljer som om sjön är badbar, om det går tågspår i närheten eller om det finns servitut för saker som vandringsleder på eller i närheten av fastigheten.
6. Kolla upp med kommunen
Det är viktigt att fråga kommunen om deras planer för utveckling av området runt ditt potentiella hem, men det glöms ofta bort. Området som det ser ut nu bör inte fresta dig för mycket; det kan se helt annorlunda ut på så kort tid (vilket då följaktligen skulle påverka hur mycket huset är värt).Ta kontakt med din kommun för mer information.
7. Glöm inte undersökningsplikten
Det är viktigt att du som potentiell köpare tar på dig att undersöka alla eventuella brister i bostaden innan du gör ditt köp. I annat fall har du ingen rättslig grund för kompensation senare. Se dessutom om det finns tillgång till kommunalt vatten och avlopp eller om du skulle behöva en privat brunn – detta påverkar inte bara din vattenräkning utan även den tid som behövs för underhåll längre fram.
8. Besiktning
Även om semesterbostaden kan ha inspekterats av någon annan rekommenderar vi att du också inspekterar den. På så sätt kan du försäkra dig om att allt är i gott skick innan du skriver under kontraktet. Om du är osäker på något ska du fråga en professionell besiktningsman. Om det dessutom finns en frigörelseklausul i kontraktet kan du förhandla om priset eller villkoren efter att du har skrivit under kontraktet.
9. Köp fritidshus utanför säsong
Hösten kan vara den bästa tiden för att köpa ett fritidshus – konkurrensen från andra köpare är mindre och du kan få ett bra pris. Dessutom kommer du att njuta ännu mer av det när du upplever det under sommarmånaderna!
10. Buda!
Oftast kommer köparna att avstå från att köpa efter att de har lagt ett bud på ett fritidshus – detta beror troligen på att de inser att de inte har tillräckligt med tid för att renovera eller att något har framkommit i inspektionsrapporten. Som köpare är det fördelaktigt för dig att lägga ett bud tidigt i processen. Fastighetsmäklaren börjar vanligtvis med att ringa andra budgivare som är intresserade av att köpa fastigheten istället. Om du är en av de personer som redan har lagt ett bud är det mer sannolikt att du kan köpa av någon annan som backat ur än om du inte hade lagt något bud alls.
Vanliga frågor och svar om att låna till fritidshus
Hur mycket kan man låna med huset som säkerhet?
Du kan låna upp till 85 % av marknadsvärdet på din bostad. Det innebär att du som har lånat mindre än 85 % av din bostads nuvarande värde kan ansöka om att höja ditt bolån. 100 000 kronor är det lägsta beloppet du kan höja ditt bolån med. Snabbaste sättet att höja bolånet är att ansöka online om att belåna din bostad.
Hur mycket får man låna till fritidshus?
Du har möjlighet att låna upp till 85 % av marknadsvärdet på din bostad. Om din bostad är lågt belånad och det finns utrymme att höja dina befintliga bolån kan det vara ett alternativ för att finansiera ditt köp av fritidshuset.
Är det högre ränta på fritidshus?
Precis som vid ett vanligt bolån, använder du sommarstugan som bankens säkerhet. Den stora fördelen med ett lån med säkerhet är att det ger en lägre ränta och därför är billigare än ett lån utan säkerhet.
Kan man låna till Kolonistuga?
För att finansiera en kolonistuga kan man välja att låna med säkerhet genom att höja sitt bolån eller att ta ett privatlån. Det vanligaste alternativet är att ta ett privatlån utan säkerhet. Med ett privatlån kan man låna upp till 600 000 kr till en ränta mellan 2,95 – 29,95 %.

Gina Bergqvist är en bloggare inom lån och finans. Hon har flera års erfarenhet av branschen och har etablerat sig som en källa till expertis. Gina skriver om ekonomiska frågor som bostadsköp, låneförhandlingar, sparande och investeringar för att hjälpa sina läsare att förstå grunderna i finansiell planering samt de strategier som krävs för att maximera pensionssparandet.