en person med körkort

Kan någon med betalningsanmärkning ansöka om ett körkortslån?

JA! Det är möjligt att få ett lån för körkort även om du har dålig kreditvärdighet. Det finns flera lånealternativ som är utformade speciellt för att hjälpa personer med dålig kredithistorik att finansiera körkort.

Det första alternativet skulle vara ett avbetalningslån, som gör det möjligt för en person att ansöka om och få upp till 5 000 dollar i finansiering för att betala kostnaden för ett körkort. Avbetalningslån kräver vanligtvis endast grundläggande inkomst- och kreditkontroller, så de är idealiska för personer med låg kreditvärdighet eller som inte har tillgång till traditionella finansieringsformer. Dessutom krävs ingen handpenning och dessa lån är ofta tillgängliga till mycket låga räntor.

Ett annat lånealternativ som finns tillgängligt är ett personligt lån utan säkerhet. Dessa typer av lån är också idealiska för dem med låg kreditvärdighet eftersom de kräver minimal dokumentation och inte kräver någon medsökande. I vissa fall kan dessa lån även användas för att täcka andra kostnader i samband med att man tar körkort, till exempel registreringsavgifter eller läromedel.

Är det värt att investera i ett körkort?

Absolut! Att ta körkort är en värdefull investering i din personliga och yrkesmässiga utveckling. Det gör det inte bara möjligt för dig att bli säkrare och säkrare på vägarna, utan det ger dig också möjlighet att utforska nya platser, söka efter givande jobbmöjligheter och utveckla självständighet och självförtroende.

Att ha ett giltigt körkort medför många fördelar. Det ger dig större flexibilitet när du reser och gör att du kan köra till vilken destination som helst utan att behöva förlita dig på kollektivtrafik eller vara beroende av någon annan. Det ger dig också tillgång till arbetsuppgifter som kräver att du använder fordon eller som ligger längre bort från hemmet än vad som är lätt att nå med kollektivtrafiken.

En annan viktig fördel är att det faktum att en del av resan är beroende av dig själv ger positiva effekter på den mentala hälsan, t.ex. minskade stressnivåer och ökat självförtroende. Förutom detta är det otroligt tillfredsställande att uppnå de milstolpar som ingår i att uppnå ditt körkort – som att klara teoriprov och praktiska prov – eftersom det är något konkret som du har uppnått och lärt dig genom hängivenhet och hårt arbete!

Vad är körkortslån?

Ett körkortslån från CSN är utformat för att ge enskilda personer de medel som krävs för att skaffa ett giltigt svenskt körkort med behörighet B. Kvalifikation B gäller för personbilar och lätta lastbilar. Det maximala beloppet som lånas inom ramen för detta lånesystem är 15 000 kronor och måste återbetalas oavsett om man får sitt önskade körkort eller inte.

Vem är berättigad till ett körkortslån?

För att vara berättigad till ett körkortslån måste en person uppfylla vissa kriterier som fastställts av CSN och dessa inkluderar: man måste vara mellan 18-47 år gammal och registrerad hos Arbetsförmedlingen. Dessutom kan även personer i åldern 19-20 år vara berättigade om de har minst en gymnasieexamen eller motsvarande examen. Personer som har rätt till studiefinansiering, föräldraledighet, sjukskriven eller frihetsberövad kan dock inte ansöka om detta lån.

Vad händer efter att ha tagit lånet?

När du väl har lyckats ta ut lånet är det enda som återstår återbetalning, oavsett om du får ditt önskade körkort efter att ha tagit ut lånet eller inte. Dessutom kan alla som är över 20 år välja räntebärande lån som kräver regelbundna månadsbetalningar när återbetalningen väl börjar. Annars behöver de som är under 20 år bara betala tillbaka i en klumpsumma så fort återbetalningen börjar.

Krav för att få ett körkortslån.

Körkortslånet är avsett för två olika målgrupper. Kriterierna för att få ett körkortslån varierar beroende på vilken kategori den sökande tillhör.

Du är mellan 18 och 47 år och arbetslös. Du måste registrera dig som arbetssökande hos arbetsförmedlingen. Du kan klassas som arbetslös om du deltar i ett arbetsmarknadspolitiskt program. Arbetslöshetskriterierna varierar beroende på ålder. Mer information finns nedan.

Du är 19-20 år gammal och har en gymnasieexamen eller motsvarande. Du kan ha en gymnasieexamen, som du kan få från en folkhögskola, en kommunal vuxenutbildning, en specialskola eller en internationell skola. Det är inte obligatoriskt att vara anställd.

De som ansöker om ett körkortslån måste följa alla nödvändiga bestämmelser

  • Det är nödvändigt att inte ha ett befintligt svenskt B-körkort.
  • För att få ett körkort måste du skriva in dig på en körskola som är godkänd av Transportstyrelsen.

Krav på trafikskolan

För att kunna få ett körkortslån måste körskolan uppfylla vissa krav.

En körskola måste ha tillstånd av Transportstyrelsen för att få bedriva sin verksamhet.

Körskolan måste ha ett avtal med CSN.

På Transportstyrelsens webbplats finns information om företag som har tillstånd att tillhandahålla körskoleverksamhet.

På Transportstyrelsens webbplats kan du söka efter företag som har tillstånd att driva en körskola.

Topplista på långivare – Körkortslån 2023

Grundkrav för att låna pengar till körkort

För att få låna pengar till ett körkort måste du uppfylla vissa krav. Alla långivare kräver att du uppfyller en uppsättning standardkrav för att vara berättigad till ett körkortslån. Det rekommenderas att alla krav uppfylls före ansökan. Du kan undvika en onödig kreditprövning om din ansökan avslås.

Minst 18 år gammal

Folkbokförd i Sverige

Deklarerad inkomst (ej krav på fast jobb)

Inga betalningsanmärkningar senaste 6 månaderna

Inget aktivt skuldsaldo hos Kronofogden (helst! Dock många långivare lånar pengar trots aktiv skuld hos Kronofogden)

Svenskt BankID

Snabba körkortslån utan UC

Det är inte alltid möjligt att få ett lån från CSN för körkort

Det är nu möjligt att låna upp till 15 000 SEKS från CSN för att ta körkort. För att ansöka går du bara in på deras webbplats. Lånet betalas ut i tre delbetalningar på 5 000 SEKS vardera.

Ett körkortslån kan göra dig mer attraktiv på arbetsmarknaden, men särskilda krav måste uppfyllas. Dessa inkluderar att vara arbetslös, vara mellan 18 och 47 år och välja en körskola bland de utvalda körskolorna. Om alla krav är uppfyllda kan CSM:s körkortslån vara ett lämpligt val.

Om det inte är möjligt att låna pengar via CSN finns fler alternativ på den här sidan. Räntorna kan vara dyrare hos vissa leverantörer, men det kan vara värt det om en licens hjälper dig att få ett jobb. När du har fått din första lön från jobbet kan du betala av lånet och bli skuldfri.

Fördelar med körkortslån

Möjlighet att ta ett körkort.

Pengar på kontot samma dag.

Direktutbetalning kväll, natt eller helg.

Lån trots betalningsanmärkning.

Låna utan kreditprövning hos UC AB.

Nackdelar med körkortslån

Räntan kan bli högre än du tänkt dig.

Start- eller uppläggningskostnad kan tillkomma.

Avi-avgift eller uttagskostnader förekommer.

Ökad skuldsättning.

Du behöver återbetala skulden även om du inte får körkort.

Steg för steg för att låna pengar för ett körkort.

Om du uppfyller kriterierna kan du kanske få ett lån för att täcka kostnaden för ditt körkort. Smslåntips har tillhandahållit en steg-för-steg-guide för att ansöka om ett lån.

  • Börja med att undersöka långivare av körkortslån.
  • Välj ditt alternativ och klicka sedan på “Ansök nu” för att komma till långivarens webbplats.
  • Fyll i ansökningsformuläret och ange det begärda lånebeloppet och information om löptiden, följt av en verifiering av din identitet med hjälp av BankID.

När du ansöker om ett lån görs en kreditupplysning av Bisnode, Creditsafe eller UC AB. Resultatet av låneansökan får du vanligtvis inom 10 minuter.

Om ditt lån godkänns kan du få pengarna på ditt konto inom 0-3 dagar, beroende på om långivaren erbjuder direktbetalning.

Hur mycket kostar ett privatlån till körkort?

Hur mycket kostar ett privatlån till körkort?

Kostnaden för ett körkortslån baseras på räntan. Denna ränta fastställs vanligtvis individuellt och beror på faktorer som belopp, återbetalningstid och kreditvärdighet. Ju bättre kreditvärdighet desto lägre ränta. Avgifter kan också ingå, så det är viktigt att jämföra den effektiva räntan (ränta + avgifter).

Att använda ett privatlån för att finansiera ett körkort är dyrt, eftersom räntor och avgifter tillkommer. Hur dyrt det blir beror på den sökandes ekonomi och på långivaren. Det är fördelaktigt att jämföra privatlån för att hitta det bästa alternativet. Det är viktigt att inte låna för mycket eller för lite.

När du ansöker om ett lån görs en kreditupplysning som finns i ditt register i ett år. Om du har flera kreditförfrågningar kan din kreditvärdighet försämras. Därför är det fördelaktigt att försöka fastställa ett rimligt lånebelopp innan du börjar dina studier för att undvika att behöva ta ytterligare ett lån under processen.

Kostnadsexempel för körkortslån

Kostnadsexempel för körkortslån

Låt oss ta ett exempel för att illustrera kostnaden för ett personligt lån för körkort.

Du behöver ta körlektioner, men har inte råd att betala för dem. Ditt enda alternativ är att låna hela beloppet för ett färdigt prispaket hos hennes lokala körskola som omfattar 25 lektioner och två riskbedömningar för 20 000 kronor.

Om du tar ett lån på 20 000 kronor i tre år för att ta körkort skulle hon betala en effektiv ränta på 10,36 procent, vilket ger en total kostnad på 23 201 kronor och en lånekostnad på 3 201 kronor. Den månatliga återbetalningen skulle bli 644 kronor.

 

Vanliga frågor

Är det möjligt att låna pengar för ett körkort?

Det är möjligt. Om CSN inte är ett alternativ kan du överväga alternativa långivare eller banker för att låna pengar.

Kommer betalningsanmärkningar att vara ett hinder om jag vill låna pengar för ett körkort?

De flesta av de långivare som vi listar accepterar en eller flera betalningsanmärkningar.

Vad kostar ett körkort?

Kostnaden för att ta körkort kan variera beroende på hur många lektioner du tar. Generellt sett uppskattas det till cirka 15 000 euro, men om du misslyckas med provet kan det kosta mer.

Vilken är den lägsta räntan som erbjuds för ett körkortslån?

Du har tre alternativ för att välja lån: jämför en lista över tillgängliga lån med lägsta minimiränta, använd en låneförmedlare för att jämföra och välja det billigaste alternativet eller ansök direkt via CSN om du är berättigad.

Är det möjligt att få ett snabbt lån för körkort utan UC?

Det är möjligt att låna pengar för ett körkort utan att genomgå en kreditprövning hos UC. Kreditprövning kan utföras av företag som Bisnode eller Creditsafe.

Kan jag få ett lån för att betala mitt körkort?

Vissa långivare erbjuder omedelbara medel som är tydligt markerade och tillgängliga inom en eller två arbetsdagar.

Är det möjligt att få ett körkort från arbetsförmedlingen?

Arbetsförmedlingen utfärdar inga körkort, men de som är mellan 18 och 47 år gamla och inskrivna på Arbetsförmedlingen kan få ett körkortslån från CSN.