en man som tittar på faktura och undrar om det är en bra idé att handla på faktura

Är det dåligt att handla på faktura?

Även om köp på faktura innebär en del potentiella fördelar finns det några saker att tänka på innan du tar steget. Ta en titt på dessa för- och nackdelar med att köpa på faktura:

Fördelar

 • Du kan få produkten eller tjänsten du vill ha direkt, utan att behöva vänta tills du har råd att betala.
 • Du kan få en överblick över dina kostnader för månaden, eftersom fakturan kommer alltid på samma dag.
 • Du kan splitta upp dina kostnader: Om du handlar på faktura kan du få en överblick över dina kostnader för månaden och på så sätt lättare planera och budgetera dina utgifter.
 • Du kan ångra ditt köp: Många företag erbjuder ångerrätt när du handlar på faktura, vilket innebär att du kan ångra ditt köp inom en viss tid efter att du har fått produkten eller tjänsten. Detta kan vara en trygghet om du är osäker på om du verkligen vill ha produkten eller tjänsten eller om du kanske har köpt den av misstag.
 • Du kan få bonusar och rabatter: Många företag erbjuder rabatter eller bonusar för att uppmuntra kunder att handla på faktura. Detta kan innebära att du får en rabatt på produkten eller tjänsten du köper, eller att du får tillgång till extra förmåner såsom fri frakt eller en present.

Nackdelar

 • Du måste oftast betala en avgift för att handla på faktura.
 • Om du inte betalar fakturan i tid kan du få dröjsmålsränta, vilket kan bli dyrt.
 • Om du har en dålig kreditvärdighet kan det vara svårt att få handla på faktura.
 • Du kan få dålig kreditvärdighet: Om du inte betalar fakturan i tid kan det påverka din kreditvärdighet negativt, vilket kan göra det svårare att få lån eller kreditkort i framtiden. Se alltid till att betala fakturan i tid för att inte få dålig kreditvärdighet.
 • Du kan få problem med inkasso: Om du inte betalar fakturan i tid kan det hända att företaget anlitar en inkassofirma för att få betalt. Detta kan innebära att du får extra avgifter att betala, och det kan påverka din kreditvärdighet ytterligare.
 • Du kan få begränsade betalningsalternativ: Många företag som erbjuder fakturabetalning har begränsade betalningsalternativ, till exempel att du bara kan betala fakturan med banköverföring eller med en viss typ av kreditkort. Detta kan innebära att du inte kan använda det betalningsalternativ som passar dig bäst.
 • Du kan få problem med att hålla koll på fakturorna: Om du handlar på faktura från många olika företag kan det vara svårt att hålla koll på alla fakturor och betalningar. Se till att du har en systematisk rutin för att hålla koll på dina fakturor, så att du inte missar några betalningar.

Att köpa på faktura är kanske ingen dålig idé, men det är viktigt att komma ihåg att om du inte betalar fakturan i tid kan det kosta mer pengar i slutändan. Innan du gör något köp med denna betalningsmetod ska du se till att din budget kan täcka kostnaden och noggrant läsa igenom villkoren.

Andra saker att tänka på innan du handlar på faktura

Om du vill avgöra vilket betalningsalternativ som bäst passar dina behov är det viktigt att jämföra dem. Tänk på faktorer som avgifter, räntesatser och betalningsvillkor innan du gör ditt val. Genom att göra detta säkerställer du att du får ut det mesta av varje krona!

 • Avgifter: Olika företag tar ut olika avgifter för att låta dig köpa på faktura. För att försäkra dig om att du får det bästa erbjudandet, jämför avgifterna för olika betalningsalternativ och välj det som passar bäst för dina behov.
 • Räntor: För att undvika kostsamma förseningsavgifter lönar det sig att jämföra räntorna för olika alternativ och välja det med lägst ränta. Om du behöver mer tid än beräknat för att betala din faktura slipper du på så sätt bära en orimlig kostnad. Att betala i tid är alltid bäst, men att ha en plan B i vid försening kan spara pengar i längden.
 • Betalningsvillkor: Innan du bestämmer dig för en betalningsmetod bör du noga överväga förfallodagen och om det kan tillkomma ytterligare avgifter för alternativa metoder som banköverföringar eller kreditkort. Det är klokt att jämföra olika alternativ sida vid sida för att hitta det som ger dig de bästa villkoren och passar dina behov perfekt.

Genom att väga de olika betalningsalternativen för fakturor kan du välja det perfekta alternativet för dina behov och din budget och på så sätt undvika att betala mer än nödvändigt.

Om du har låg kreditvärdighet

Om du har en dålig kreditvärdighet kan det vara svårt att köpa på faktura eftersom vissa företag vill minska risken för utebliven betalning. Lyckligtvis finns det andra alternativ för att handla med kredit som kan gynna dig i den här situationen. Till exempel:

 • Betalningsplaner: Betalningsplaner är ett bekvämt sätt att betala för produkter och tjänster, eftersom de gör det möjligt att dela upp kostnaden i mer hanterbara månadsbetalningar i stället för en stor klumpsumma. Även om detta kan vara ett utmärkt alternativ om kassaflödet är knapert är det viktigt att komma ihåg att det kan ta längre tid att betala av produkten eller tjänsten på detta sätt, vilket kan leda till att ytterligare avgifter eller ränta tas ut.
 • Kreditkort med låg ränta: Om din kreditvärdighet inte är så bra kan det vara svårt att få tillgång till ett kreditkort med låg ränta. Det är därför som vissa långivare erbjuder kort som är särskilt avsedda för personer med dålig kreditvärdighet. Även om deras räntesatser tenderar att vara högre än vanliga räntesatser kan de ändå fungera som genomförbara alternativ om traditionell fakturabetalning inte är ett alternativ för dig. Innan du bestämmer dig, se till att du undersöker de olika räntesatser och avgifter som tas ut av olika leverantörer – på så sätt kommer du inte att ha några problem med att hitta ett som fungerar bäst för dina behov!

Innan du väljer ett alternativ bör du ta dig tid att noggrant undersöka de avgifter och villkor som är förknippade med varje alternativ. Jämför olika alternativ för att avgöra vilket som passar bäst för din budget och dina behov.

Det kan också vara bra att tänka på hur du kan få rabatter och erbjudanden när du handlar på faktura. Många företag ger rabatter för att uppmuntra kunder att handla på faktura, så det kan vara värt att leta efter sådana erbjudanden innan du handlar.

Gina Bergqvist är en bloggare inom lån och finans. Hon har flera års erfarenhet av branschen och har etablerat sig som en källa till expertis. Gina skriver om ekonomiska frågor som bostadsköp, låneförhandlingar, sparande och investeringar för att hjälpa sina läsare att förstå grunderna i finansiell planering samt de strategier som krävs för att maximera pensionssparandet.

Andra intressanta inlägg